2017 – REALIZĂRI ȘI PERSPECTIVE PENTRU ORGANIZAȚIILE REGIONALE AGROinform

  • 14 January 2019

Așa cum la fine de an de obicei se fac totaluri, se punctează realizările și se mai fac și planuri de viitor, reprezentanții Organizațiilor Regionale ale Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform s-au reunit în data de 22 decembrie, 2017, în cadrul unui atelier de lucru de totalizare. La evenimentul, care a avut loc în incinta oficiului AGROinform din Chișinău au participat Directorii Organizațiilor Regionale, membrii echipei naționale, precum și Directorul Executiv  al Federației, Dna Aurelia Bondari.

ZIARUL AgroMediaInform ÎȘI PREMIAZĂ CITITORII!

  • 14 January 2019

La finele anului 2017, ziarul AgroMediaInform,  publicația periodică a Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, a lansat un concurs pentru cititori, al cărui premiu mare, un telefon marca SAMSUNG, urma să încurajeze pe unul dintre cei mai fideli și interesați cititori ai ziarului.

Între sugestiile pe care le-am primit la redacție au fost multe cuvinte de încurajare. Am înțeles, cu această ocazie, că ziarul AgroMediaInform este, cu adevărat un bun prieten al producătorilor agricoli, și nu numai!

AGROECOLOGIA – ȘANSE ȘI PERSPECTIVE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

  • 14 January 2019

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat un proiect pilot de promovare a practicilor agroecologice în Republica Moldova. În acest sens, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu asociațiile reprezentative ale producătorilor agricoli și potențiali beneficiari s-au întrunit recent, în cadrul unei ședințe  pentru a discuta despre obiectivele și oportunitățile proiectului „Promovarea  metodelor și inovațiilor agroecologice în proiectarea și administrarea sistemelor alimentare sustenabile în Moldova”. Partenerul local de implementare a proiectului este Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

CUM REANIMĂM SECTORUL ZOOTEHNIC?

  • 14 January 2019

Conferința regională “Producerea laptelui – starea actuală, cerințe și perspective de dezvoltare”

Pe data de 15 decembrie, curent, la Rîșcani, și-a desfășurat lucrările  Conferința regională “Producerea laptelui – starea actuală, cerințe și perspective de dezvoltare”. Evenimentul este la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Asociația Femeilor de Afaceri din Sectorul Rural, centru regional Râșcani al Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROInform, în colaborare cu Secția Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Rîşcani.

ȘEDINȚA COMITETULUI DE COORDONARE A PROIECTULUI ”Promovarea lanțului valoric horticol și incluziv în Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”

  • 14 January 2019

La începutul lunii octombrie, la Chișinău a avut loc  ședința Comitetului de Coordonare a proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol și incluziv în Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”. Partenerii din Georgia, reprezentanții Asociației Agriculturii Biologice ”ELKANA” și cei de la Organizația non-guvernamentală ”Shen” din Armenia, au venit în Moldova pentru a participa la o întrunire comună, împreună cu experții  Federației Naționale a Agricultorilor din Moldova AGROinform.

FERMIERII GEORGIENI, ÎN TURNEU DE STUDIU LA AGROinform

  • 14 January 2019

Răspunzând interesului sporit al agricultorilor față de agricultura ecologică, Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, susține și promovează  dezvoltarea agriculturii ecologice în țara noastră. Iar așa cum cea mai bună teorie este cea confirmată de practică,  vizitele de studiu și schimb de experiență, pe care le organizează AGROinform pentru agricultorii ecologici, sunt tocmai instrumentul binevenit.

EXISTĂ PROBLEME – SE CAUTĂ SOLUȚII

  • 14 January 2019

Sectorul de lapte este un sector strategic în asigurarea securității alimentare a țării noastre, deoarece laptele și produsele lactate sunt produse social importante și sunt un element indispensabil în rațiile alimentare ale populației, inclusiv în alimentația copiilor și bătrânilor. Cu toate acestea, actuala stare de  lucruri din sector nu este deloc una favorabilă. În ultimele decenii, a scăzut drastic efectivul de animale, inclusiv de vaci mulgătoare – respectiv, a scăzut și producția totală de lapte. Problemele cu care se confruntă actualmente sectorul sunt numeroase și complexe.

ÎN SPRIJINUL UNEI AGRICULTURI DURABILE

  • 14 January 2019

Proiectul ”Promovarea  metodelor și inovațiilor agroecologice în proiectarea și administrarea sistemelor alimentare sustenabile în Moldova”, lansat recent de FAO în parteneriat cu AGROinform, are ca scop identificarea, evaluarea și diseminarea practicilor inovatoare pentru producția agricolă durabilă. Activitățile proiectului, în mare parte sunt realizate în regiuni, prin intermediul Organizațiilor Regionale AGROinform.

VIZITĂ DE STUDIU PENTRU DOCUMENTARE, INFORMARE ȘI SCHIMB DE EXPERIENȚĂ

  • 14 January 2019

În urma avizului lansat de către Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform, în vederea selectării unor grupe de producători agricoli pentru susținerea ulterioară a activității acestora în cadrul proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol și incluziv în Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, au fost selectate nouă grupuri, între care – patru cooperative și cinci grupuri neformale de producători. Între acestea, sunt și Cooperativa de Întreprinzător ”AGRO-grape” din s. Budești (mun. Chișinău) și Grupul de Producători de nuci din  s. Saharna, r. Rezina. Activitățile planificate în cadrul proiectului includ, între altele, și organizarea vizitelor de studiu pentru membrii acestor grupuri de producători cu scopul de informare, documentare și schimb de experiență.

SCOPUL COMUN UNEȘTE PRODUCĂTORII AGRICOLI

  • 14 January 2019

Continuăm să reflectăm derularea evenimentelor în cadrul proiectului ”Promovarea lanțului valoric horticol  și incluziv în  Moldova, Armenia, Georgia și Kazahstan”, implementat de Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform și finanțat de către Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD). Pentru participare în cadrul proiectului au fost selectate nouă grupuri de producători agricoli, pentru care au fost întocmite planuri de asistență tehnică, care include o analiză detaliată a grupului de producători, a potențialului de dezvoltarea a acestuia pe termen mediu și lung, planul de suport tehnic, cu acțiunile concrete și persoanele responsabile de acestea.

Pages

No front page content has been created yet.